onsdag 14. august 2013

Skål Frans


Da mine foreldre var små ville Pave Frans blitt nektet avgang til kongerike Norge, på grunn av at han er jesuitt. Det  var i 1956 at politikerne bestemte at han og de andre jesuittene skulle få adgang.

Dette kom av at Sovjetunionen gikk inni Ungarn. Siden de  fleste prestene i Ungarn er Jesuitter, kunne vi ikke ta imot disse flyktninger, hvis de ikke hadde adgang til rike.  Derfor opphevde vi denne teite loven. Norge var jo som kjent alliert med USA under den kalde krigen, og derfor måtte vi ta imot flyktninger fra de landene som Sovjetunionen hadde okkupert.  Noe bra kom det altså av den kalde krigen.

Personlig er jeg veldig fasinert av denne orden, den er så ulik av det vi forbinder med den Katolske kirke. Jesuittene lever for eksempel ikke bak høge klostermurer og bruker ikke ordensdarkt.

Det som fasinerer meg mest med jesuittene er deres forhold til utdanning – de må studere 3 år filosofi deretter 4 år teologi. De som vil kan studere videre på universiteter, og eventuelt bli vitenskapsmenn, men de kan også velge å ta en yrkesutdanning.

Med dette kan en forstå at for jesuittene er utdanning viktig, og de ser de ressursene det er å ha godt utdannete i deres orden. De driver også flere skoler.

Pave Frans viser seg fremdels tro mot sitt klosterløfte, med at han framdels bo i sin toroms  leilighet, og ikke i Paveleiligheten med 12 rom.

Han  vil være de fattiges pave.  Som den Sør Amerikaneren han er vet han hva fattigdom er, og hva fattigdommen gjør med oss mennesker.   Det er flott at vi har en pave som setter kampen mot fattigdommen på dagsorden. Kampen mot fattigdom er en av de viktigste kampene vi må kjempe. Fattigdom gir bare problemer.  

I dag vil jeg heve mitt glass, og drikke  din skål Pave Frans – personlig så digger jeg deg , Frans!