søndag 8. februar 2015

Kjøpe, kjøpe, kjøpe………………….



Når unge jenter kjøper vesker til 10 000 kr, da reagerer vi. Men når unge gutter kjøper sportsutstyr til 30 000 kr er det nødvendig.  Han må jo ha dette utstyret slik han kan utfolde seg, og det er kun det dyreste som er godt nok.  Når guttene blir menn slutter de ikke å kjøpe dyrt sportsutstyr, men de skal i tillegg ha dyre biler og båter.

For å være helt ærlig, jeg reagerer sterkt på at unge jenter bruker så ekstremt mye penger på en veske. Jeg kan forstå at en reagerer på dette, men samtidig er det opp til den enkelte hva de vil kaste pengene vekk på.

Det jeg reagerer på er at det er mer moralskforkastelig å kjøpe en dyr veske, enn dyre biler og sportsutstyr.  Denne diskusjonen handler ikke om veske, men om kjønn og hva det er akseptant å bruke pengene sine på.

Vi lever i lagdelt samfunn, der hva som er akseptabelt å bruke pengene på blir påvirkt av hvilket lag av befolkningen en hører til eller hvilket lag en vil høre til.  Hvilket lag en tilhører påvirker mer forbruket vårt, enn inntekten. Det er klart pengeforbruket er ulikt mellom de som leser Se og hør, og de som leser Morgenbladet, selv om inntekten er den samme.

Noen av oss brenner av alle pengene på å utvikle oss. For min del vil dette si i praksis at jeg velger å bruke pengene på utdannelse. Det er jo klart at hvis en har over 600 studiepoeng, er alle nye studiepoeng bare luksus.

 Andre svir av pengene sine på sportsutstur eller instrumenter, og det er klart en kan også bruke dette til egenutvikling. Noen bruker pengene sine å gå på byen, og ha det gøy. Andre reiser på eksotiske ferier, og mener at disse reisene er selvutviklende.

Nei, la den enkelte fritt bestemme hva en selv skal brenne a v pengene sine på. Men dette ansvarliggjør oss som foreldre å lære våre håpefulle at det er greit nok med en veske til 200 kr. Det er vi som foreldre som skal lære barna våre verdier og hvordan de skal  fordele de ressursene de har.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar