mandag 19. desember 2011

Den vakreste gaven

Jeg har alltid likt håndarbeid, spesielt strikking. Når jeg strikker slapper jeg av, og jeg ser raskt at arbeidet utvikler seg. En ser altså et raskt resultat av arbeidet.  Ofte når jeg strikker tenker jeg på hvor gammelt det å strikke er.

Strikking er en gammel teknikk, og en del av oss tror at strikking er en typisk Nordisk aktivitet. Men dette er en teknikk, som i følge Wikipedia,  er det ukjent hvor tid dette oppsto. De eldste strikkete strømpene som er blitt funnet er et par strikkete silkestrømper fra Nord-Afrika, gjennom Maurarane spredde skikken seg til Europa. Dette viser at dette som vi tror er en nordisk  tradisjon viser seg å være en teknikk som oppsto i en helt annen verdensdel.

Strikking var nok en nødvendighet for å lage klær til familien. Med strikking kunne de skaffe vakre plagg til familien, og selvsagt kunne dette være en biinntekt.   Klart det gav en egen tilfredsstillelse når de ved hjelp av pinner og garn tryllet fram fantastisk vakre klesplagg. 

Min bestemor fortalte meg at tjenestejentene brukte å strikke og hekle til familien (arbeidsgiveren) på fritiden, dette var nok fordi de ikke skulle gå «gjerandslause». Dette hadde heldigvis ingen funne seg i dette nå.  Dette var helt vanlig, og var en del av det å være tjenestejente. For folk flest var dette en selvfølge, og noe som ikke ble diskutert, vi må huske at dette var rundt 1910-1930. Min oldemor hadde problemer på 1980-tallet når hjemmehjelperen ikke ville hekle gardiner til henne.

Men jeg tror grunnen til at mange strikker for eksempel når de er ute å reiser eller ser på TV er påvirket av dette, frykten for å være ”gjerandslause”.  Samtidig vil det alltid gi en hvis personlig tilfredstillese å trylle fram vakre eller praktiske klesplagg. Mine barn har fått noen strikke mesterverk av sine slektninger, og tanken på at noen har brukt tid på å trylle fram disse fantastiske klærne gjør meg stum. Ingenting er så taust som en taus bergenser.   Jeg personlig synes det er stort når en fire åring velger å sove med sin nystrikkete Blåfjellsgenser, som jeg har stikket. Dette blir nok en av de beste og vakreste julegavene jeg får i år.