fredag 7. oktober 2011

Smelteverkstomten

Helt siden nedleggingen av smelteverket har det vært en diskusjon hva tomten skal brukes til. Alle oddinger har en mening om dette. Det jeg synes det vittigste saken vi har lokalt i Odda.

Selvsagt har jeg mange ideer om hva området skal brukes til, problemet med mine tanker er at de strider mot alles ideer. Først og fremst sier jeg et klart NEI til kjøpesender, og ja til arbeidsplasser, kultur  og kunnskap.
Slik jeg ser for meg framtidens smelteverksområde:
·         Øvredel et kunnskapssenter, med litteraturhus
o   Kunnskapssenteret skal bestå av  tredjeår allmennfag Odda v.g.s., og studiesentret.
o   Et nasjonaltsenter for skjønnlitteratur
·          Små håndverksbedrifter, park og et lite tivoli
o   Smed, glassblåsere osv
·         Nedredel helsetjenester

For at det skal være liv og røre på området bør det være noe som tiltrekker seg mennesker nesten hverdag. Derfor kunne det vært fint hvis deler av Odda v.g.s. flyttet ned på smelteverkstomten, sammen med studiesenteret som i dag ligger langt ute på Eitrheim. Jeg er sikker på at flere hadde brukt studiesenteret hvis det hadde ligget i sentrum. Dette kunne selvsagt vært en begynnelse for å kunne utvikle et høgskolesenter i Odda. Spesielt hvis en kan kombinere dette med et nasjonaltenter for skjønnlitteratur.

Jeg tror at små håndverksbedrifter kunne vært et spennende innslag på tomten. Jeg elsker tivoliet i København, derfor kunne jeg tenkt med tivoliet i en mindre utgave i Odda.

Oddakommune kunne ha tilbud privatesykehus billig eller gratis lokaler, slik at de kan være villige til å etabler seg i Odda. På denne måten vil en kunne få pasienter, som reiser til Odda. Dette  tilbudet vil gi ringvirkninger til hele Oddasamfunnet. Både med at en kan få nye Oddinger, men også pasienter som vil igjen bruke tjenester i Odda. Det jeg kunne ha tenkt meg var et tilbud innen plastigkirurgi, siden dette kan tiltrekke pengesterke pasienter.

Livet er herlig

Jaaa, det er nettopp det livet er. Jeg velger at livet skal være herlig, og hokus pokus  det blir herlig. Er ikke det fantastisk.
Selvsagt kunne livet, og ikke minst denne dagen, vært pyton, hvis jeg hadde bestemt meg for det. Jeg nevner bare noe av det teite som har skjedd i dag. Ettåringen holdt meg våken store deler av natta. Det er bare til å se ut av vinduet, vi burde kanskje ha begynt å bygge på arken. Det er altså ingen problemer med å være negativ.
Men når historien om meg skal fortelles videre velger jeg at den skal fortelles positivt, med mye latter og godepoenger, spesielt de tragiske delene.
Eksistensialismen mener at vi alle former livene våre ut fra valg. Det er klart at vi alle gjør kloke og teite valg. Vi kan faktisk velge å la være å velge, men da tar en jo også valg. De gode valgene kan en nyte, og de ukloke valgene fører nok til noe godt det bare tar litt ekstra tid.
Vi har det bra, vi lever jo i et av verdens rikeste land. Det er mer sannsynlig at vi spiser oss i hjel, enn at vi dør av sult. Vi har også en godt utbygget velferdsgoder , og det er bra. Vi vet aldri hvor tid vi kan få bruk for velferdsstaten. Det rare er at det finnes individer som bare klager og syter. Klart det finnes folk her også, som har god grunn til å klage, men jeg tror ikke det er disse som klager mest.
Jeg tror at de som klager mest har valgt å ha en negativ holdning. Uansett hvor godt de hadde hatt det ville de ha klaget.
Livet er herlig, og dagen  i dag er god, men morgen dagen blir nok enda bedre. Det beste av det beste er at det er snart helg, og at denne helgen skal bli full av muligheter og valg.