søndag 23. desember 2012

Kan prinsessen være surrogatimor?


Jeg har ingenting i mot surrogati, hvis kvinnen som utfører dette gjør det av fri vilje. Det jeg synes er motbydelig er når vi rike nordmenn betaler fattige kvinner til å bære fram barna deres. Kvinner over hele verden undertrykkes, og dette er blitt en ny måte å tjene penger på med hjelp av kvinnerskropp. Dette minner meg om da Øyvind byttet vekk gjetekillingen sin mot en smørkringle. Det jeg var denne fortellingen jeg oppdaget klasseskilde, og jeg forsto at dette er utrolig urettferdig. Som jeg har vært inne på i tidligere blogger kommer jeg fra det en kan kalle for en byggefelt kultur, der alle var innflyttere og alle var omtrent like. Den sosialdemokratiske drøm. De verdiene jeg har fått av denne oppveksten er at vi alle er like, og ikke minst like mye verdt.

At den fattige står med lua i hånden, og tigger om å få utføre tjenester mot vederlag, slik at en skal kunne gi familien sin et bedre liv, er en fjern verden for meg. De som velger å utnytte kvinner i fattige land, ber ikke om å få låne livmoren fordi de vil hjelpe den enkelte kvinne. Det er klart de gjør det for å få barn. Barn har blitt en handelsvare for enkelte i fattige land. Det er like syk som å si at det å kjøpe horer i utviklingsland er en type u-hjelp.

Problemet med å få barn i Norge via surrogati er at vi ha ikke har noe tilbud om denne behandlingsformen i Norge, om noen år vil nok dette forandre seg. Men foreløpig er  dette en behandlingsform som ikke er tillatt i Norge. Siden vi har et demokratisk styresett i Norge, bør vi som nordmenn være lojale ovenfor det våre politikere ar bestemt. Selvsagt bør medlemmer i det norske kongehus også være lojal, ovenfor demokratiske avgjørelser.    

Det var kanskje det vi reagerte på med at prinsessen  reise ned til India for å pleie to barn, som var blitt til med surrograti. Hun den rike prinsessen var med på denne handelen av kvinnens livmor, kvinnen som hadde båret frem barnet var sannsynligvis ikke en rik prinsesse. Samtidig viste prinsessen hva hun mente om surrograti debatten. Slik jeg tolket hennes handling er at det er greid å utnytte fattige kvinnerslivmor.  Det å reise ned å pleie disse barna gjorde henne til et bedre menneske. Dette kunne hun faktisk bare betalt en sykepleier til å gjøre, det kan tyde på at hun ville bli oppdaget.

 Det som faktisk kunne ha gjort henne til et stort menneske i mine øyner er hvis hun selv kunne ha gitt båret fram disse barna. Da hadde hun vist at hun var faktisk villig til å ofre seg selv og egen helse for å hjelpe venner. Som prinsesse har hun utrolig mange muligheter som vi skattebetalere gir henne, og hun gjør en god jobb for kongerike Norge. Det vi krever av henne er at hun er lojal til norske verdier og være lojal ovenfor det politikerne har bestemt.