fredag 20. april 2018

Hvor er de politiske rådgiverne eller spinndoktorene?


Denne uka viste guttaboys i poletikken godt politiskarbeid, men å sende en moromelding til en kvinnelig partikollega.  Huff, en kan ikke slippe disse morogutta ut på tur uten sine politiske rådgivere eller spinndoktorene sine. Spesiell modige var disse gutta når de nektet å stå fram som avsendere, alle tok selvsagt avstand fra meldingen. Ja, modige og mandige må en si at denne gjengen er. Faktisk hadde jeg fått mer respekt for vedkommende som sendte meldingen hvis han hadde stått fram og beklaget det som moro i fylla, det kunne jeg faktisk forstått.

Med å ikke stå fram virker det som at tekstmeldingen var planlagt, og det er verre enn moro i fylla for gutta på tur.  Hvis han hadde stått fram ville dette blitt i ettertid en moroting, som komikerne hadde brukt, og vi alle hadde ledd av. Vi tilgir veldig lett spesielt hvis vi kan le av det, og vi ler av politikere som gjør på tryne ting i fylla. Med at ingen står fram er dette et politiskselvmord for alle ti politikerne, de vil alle bli husket som feige og mannssjåvinistiske.  Feige og mannssjåvinistiske politikere er ikke framtidens politikere, men politikere som viser seg som mennesker er noe som vi kan ha tillitt til. Disse må faktisk ha på tryne rådgivere, faktisk hadde jeg vært en bedre rådgiver enn de som disse politikerne bruker. Istedenfor å framstå som feige kyllinger ville jeg fått ham til å bli en menneskelig helt, og mulig at denne tekstmeldingen ville fått ham til å stå fram som menneskelig, dum og som en guttunge, som vi andre kunne kjent oss igjen i, og derfor hadde vi faktisk likt ham bedre.

En annen kvinnelig politiker fikk beskjed fra et annet parti at hun var for smart, pen og urban. Dette var faktisk riktig, fordi alle etterkommerne til Isak Henriksen Martimo er smarte, pene og urbane, vi er også morsomme det burde de polistiskerådgiverne fått med seg.  Jeg tviler på om for eksempel Einar Førde med sin knivskarpe tunge ville ha sagt dette om en kvinnelig stortingskollega, jeg tviler også på at han var omgitt av like mange rådgivere og spinndoktorer som politikerne har i dag.

Vi hadde nettopp en minister som måtte gå av fordi hun hadde visse friske uttalelser på sosiale medier.  Som minister bør en være noe forsiktig med hva en skriver på sosiale medier, dette er fordi sosiale medier har den kombinasjonen av privat og offentlig. En tante av meg sier at det en ikke kan skrive på en kirkedør skal en heller ikke skrive på for eksempel Facebook, mulig Tante B.B. hadde vært en bedre spinndoktor enn de spinndoktorene som befinner seg på justisministerens kontor.  

Noen ganger begynner en å lure på: Hvor er rådgiverne og spinndoktorenes?  Hva er rådgivernes og spinndoktorenesoppgave? Er deres oppgave å være nikkedukker ovenfor politikerne, som gir fingeren opp for alt og ingenting. Personlig ville jeg har trodd at de var spesialister i strategier og folkeskikk, men jeg tror ikke de kan noen av delene, dessverre. Men derimot er de smarte de tjener penger på å ikke gjøre noe, fordi det er jo ikke deres ansvar, det er faktisk politikerne som må ta ansvaret. Jeg tror det er mye lettere å være en fingeren opp spinndoktor, enn å være det kritiske som tenker strategi.