lørdag 26. oktober 2013

Forelsket i seg selvNarkissus var i gresk mytologi en nydelig unggutt som nymfen Ekho forelsket seg i. Ifølge Ovid gjengjeldte han ikke hennes kjærlighet og ble derfor straffet av gudene til å bli forelsket i sitt eget speilbilde, tæres hen og dø; da han bøyde seg over en kilde for å slukke tørsten, ble han så betatt og paralysert av sitt eget speilbilde at han falt i vannet og druknet. Der han døde, spirte det etterpå fram en lilje som har fått navn etter ham.

Jeg kjenner også mennesker som Narsissistisktrekk i sin personlighet. Det verste er når disse personlighetstrekkene blir blandet med makt. Denne personlighetstypen søker ofte makt, og for store problemer hvis de mislykkes. Men siden de selv ikke gjør feil, gir de skylden på egne feil  på de andre. Det er de andre som ikke kan samarbeide, det er de som er offeret.

Dette er spesielt merkbart i kunnskapsorganisasjon, der medarbeiderne gjerne har en bedre og/eller en annen kunnskap enn lederen. Istedenfor å utnytte den enkeltes kompetanse vil de prøve å undertrykke den enkelte.

Målet deres vil alltid være den som kan stå å skinne, mens de andre visner på arbeidsplassen. De vil gjerne bli helt paniske å få gjennomført det de har bestemt seg for å gjennomføre. Uansett hva som er gjeldene regler og lover.  Følger de bare egen vilje å legger opp til arenaer hvor de selv kan være midtpunkt , uten å tenke på andre og det etiske med hvordan de skinner.   

De er sjelden oppmerksomme på hva som skjedde med Narkissus, og deres egen beundring blir gjerne deres nederlag og årsaken til at de mislykkes.