søndag 20. mai 2012

La humla leve:


Jeg bruker å blogge om mellommeskelige forhold denne bloggen skal handle om naturenssamspill, og først og fremt om humla.   Min interesse for det menneskelige samspillet tror jeg at jeg har fått av min biolog far, en helt vanlig middagssamtale hjemme hos oss var hvordan naturen hangsammen. Jeg ser mye av det samme mønster i samspillet mellom oss mennesker. Bare det å tenne opp et bål ute i naturen, kan være katastrofalt for de innsektene som er der vi tenner bålet, eller at vi ødelegger strukturen i steinen der i tenner opp bålet. Akkurat som hvis en tar livsløgnene vekk fra et menneske, kan en ødelegge for et helt lokalsamfunn. Alt hører sammen.

Jeg hørte på radioen i dag at flere humlearter  er truet. I verden har vi ca 250 ulike humlearter, og i Norge har vi bare 34. Grunnen til at de er truet er blant annet av at vi mennesker er så utrolig opptatt av å ha flotte og velstelte hager. Vi buker ugressmidler som igjen fører til at humlene dør, vi luker vekk all Løvetann og annet ugress., som er humlens naturlige føde.

En venninne av meg sa en gang at det var viktig å være snill mot dyra, men allikevel drepe hun våre venner insektene  uten noe problem.  Problemet med å drepe insekter er at de fleste av disse er nyttedyr, som vi er avhengig av i økosystemet. Hvis humla dør ut vil for eksempel kjøttmeisen miste en viktig næringskilde, og vi vil kanskje få mindre kjøttmeis.  

Dermed kan en se hvordan naturen av avhengig av hverandre for å kunne fungere. Mindre insekter gir mindre fugler. For oss som liker å se på småfuglene, er det faktisk viktig at vi har de naturlige insektene vi skal ha i den norskenaturen.

Altså det å være snill mot dyra er å ta vare på insektene, og ikke bare drepe den fordi en synes de er så ekle. En edderkopp er et nyttedyr som for eksempel spiser opp noe av midden vi har i huset, og siden store mengder av støet er middavføring, vil edderkoppen være med på at det blir mindre støv.  Dette er sammenhenger det er viktig at vi blir klar over.

Men i dag vil jeg altså slå et slag for nyttedyret humla. Humla som blomstene av avhengig av for at for å bli bestøvet. Vi vil jo ha en jord der blomster gror. Derfor er det viktig at vi tar vare på naturens mangfold.  

Så neste gang vi ser en humle, må vi nyte dette lille naturensunderverk  og tenke på denne nyttige jobben de gjør for at vi skal kunne ha fine hager.