mandag 16. september 2013

Vi har Gud på vår side


”Vi har Gud på vår side” uttalte en ny bekjent av meg angående en konflikt. Da forsto jeg at jeg ville neppe utvide dette vennskapet. Hvorfor skulle Gud  gidde å bry seg inn i små konflikter? Han må da føle større ansvar for andre konflikter der mennesker lider. 

Personlig skiftet jeg side i denne konflikten, pågrunn av denne uttalelsen, de og dem+min nøytrale side i saken. Derfor unngikk jeg å bli en part, noe enkelte oppfattet meg som  feig og unnvikende.   Med konflikthåndteringsperspektiv er det faktisk viktig at en ikke tar eierskap i  konflikter en ikke har noe eierskap i. Jeg vil selvsagt aldri slå noen som ligger nede, slik er ikke jeg skrudd sammen. 

I ettertid har jeg forstått at et menneske som kan si noe slik er enten pære dum eller har et selvbilde som grenser til å bli psykopat. I dette tilfelle tror jeg faktisk at det er en blanding av dette. Men tenk å tro at en står over andre mennesker, og kunne mene at Gud var på vår side i konflikten. For meg er en slik uttalelse blasfemisk.  

Blasfemi er å snakke stygt om, eller å snakke nedsettende om noe andre ser som hellig.  Det var nettopp det denne uttalelsen var for min del. Han dro inn noe av det aller helligste, inni  en skitten maktkonflikt. Blasfemi har nemlig slik som Janus flere ansikter. 

Jeg ser meg selv for å være et kristensmenneske, dette er selvsagt noe jeg har tvilt meg fram til. Faktisk tviler jeg på min tro, hele tiden. For meg er det vankelig å godta alt, derfor tviler jeg. Hvis jeg nå skifter ut ordet å tvile med refleksjon om min tro, virker jeg mer som en intellektuell grubler/under. Etter over 40 år med å reflektere over egen tro har jeg utviklet min voksentro. Jeg hører blant de som mener at voksne har voksentro og barn har barnetro. 

Personlig ler jeg høgt og befriende av Hedningssamfunnet framstilling over troens mange rariteter. Det er faktisk ikke troen selv de gjør narr av, men de troende. Jeg må innrømme at jeg som mange andre synes denne humoren er snabelgøy.  

Det er faktisk ikke denne humoren som er med på å få folk vekk fra kristensamfunn, men de fundamentalistene som ser alt i svart/hvitt. Slik som han som hadde Gud på sin side i konflikten. De som mener helt bestemt at Gud har gitt dem all kunnskap og viten har i verden, uten at de trenger å få noen form for input av kunnskap. Det er ikke hedningene, vitenskapen eller vår nye livsstil som for  folk vekk fra sin kristnetro,  men disse fundamentalistene. Etter min menig er det disse som skremmer folk vekk fra deres tro, og  dette gjelder selvsagt alle trosretninger.