tirsdag 17. mars 2015

Ikke ta fra meg allværsjakken



Vi er som samfunn så utrolig opptatt av frihet, vi alle skal kunne gjøre egne selvstendige valg. Men allikevel ser vi nesten like ut i klesstilen. Noen av oss har i perioder i livet trodd at vi har vært spesielle, men vi var nok like vår stil ikoner. Vi sender ut signaler med klær, med henblikk på den vi ønsker å være. 

Personlig har jeg vært igjennom flere still skifter i løpet av mitt liv. Jeg begynte ungdomstiden med å være sossete, med dyre merkeklær.  Etter dette gikk jeg inn i en frikete periode, deretter normalt kledd og nå går jeg kledd i dyre klær som er økologiske og ikke laget av barnehender. Klærne jeg nå  bruker ser ikke dyre ut, men de som vet de vet. 

Men  jeg som alle andre nordmenn bruker til daglig det uoffisielle nasjonal plagget, nemlig allværsjakken. Denne jakketypen alle nordmenn bruker uansett, hvilken stil de normalt har, buker vi alle allværsjakken. 

Jeg har ofte forestilt meg hvis vi som nordmenn hadde reist i til et i et større antall til et land, for eksempel  Akirema ,  og befolkningen der hadde nektet oss å bruke allværsjakken. Da hadde nok vi produsert.  Tenke å nekte oss å bruke allværsjakken, det går ikke, men vi vil bruke den uansett. Kampen for allværsjakken. 

 Befolkningen i  Akirema hadde nok tatt avstand fra bruk av allværsjakken, og den offentlige debatt hadde handlet om typer allværsjakker. Noen typer allværsjakker var nemlig mer akseptert enn andre.  Noen mente at det var greit nok å bruke allværsjakker, bare jakkene så ut som vanlige jakker/kåper.
Det ble snakket om hvor utrolig opptatt av været denne gruppen av befolkningen er, at de uniformerte seg med allværsjakker. Denne jakke typen ble sett for å være undertrykkende, og var noen en ble tvunget til å gå med. Det ble selvsagt forbud i å bruke allværsjakke på Akirema sin nasjonaldag.

Nei, dette ble bare tull og tøys, nå skal jeg snart gå ut med min allværsjakke, og treffe andre som også går rundt i dette  uoffisielle  nasjonalplagget.