fredag 6. januar 2012

Fra arbeidsnever til litteratur og kultur:


Da jeg flyttet til Odda, var det liv i det gamle smelteverket. Jeg kan huske medarbeiderne kom alltid inn på Coopen i arbeidsklær. Smelteverket som må ta på seg noe av skylden for at Odda samfunnet hadde vokst seg til en liten by helt inders i Sørfjorden. En dag var det slutt, og dørene på smelteverket ble stengt. Ingen kom lenger inn på Coopen med arbeidsklær, og Odda gikk inn i en mørk periode.

Det gikk noen år, og det var noen diskusjoner rundt hva en skulle bruke området til, men fremdeles lå tomten ubrukt. Der det hadde vært liv var nå et spøkelsesområde. Folkene i Odda begynte å se negativt på framtiden til denne lille byen inders i Sørfjorden.

Frode Grytten kom ut med boka ”Bikubesong” i 1999, og med dette diktet han seg inni norsk litteraturhistorie. Den var for eksempel stor suksess som teaterstykke. Noen grep fast i dette, og utviklet dette blant annet med Bikubegang. Etter vært utviklet dette seg til litteratursymposiet. Litteratursymposiet var jo en helt sprø ide, men det har altså greit det kunststykke at hele kultureliten/kulturkjendiser valfarter til Odda en gang i året. Bare det å komme på noe så sprøtt, er jo fantastisk genialt.

Nå skjedde det noe det kan tilbake liv på den gamle Smelteverkstomten, Smelt Cafe åpnet, Odda vitesenter, Smio og ikke minst Litteraturhus i Odda. Odda vitensenter drives av Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum, og er en arena for leking med blant annet fysikk for store og små. Smio holder til i den gamle smia på Smeltverkstomten. I 2011 ble de hold Nordisk Smedtreff i forbindelse. De planlegger også å starte opp med utdanning av smeder i Smio. Ideen om Litteraturhuset i Odda ble unnfanget  etter Symposiet i 2009. Her har de blant annet tenkt å starte opp med skrive kurs, og selvsagt har det vært noen bokslepp.

Jeg har nå stilt meg spørsmålet, hva var det som skjedde Odda? Hvordan greide dette lille samfunnet inders i Sørfjorden til å mobilisere fra å være dødsdømt til suksess? Nei, kjære Odda dette er jo bare en vanvittig forandring på dette området midt i Odda sentrum, fra arbeidesnever til litteratur og kultur.