søndag 13. mars 2016

Mat er godt, men også en trendDa jeg sto og stekte indiske krydderpannekaker, slo det meg, hvor ulikt vi spiser nå enn for 10 år siden. For 15 år siden var det helt OK å spise taco, som er kjøpt mer eller mindre i butikken. Det eneste det er å gjøre er å steke kjøttdeigen. Hvis vi skal har taco i dag bør vi faktisk lage alt fra grunnen av.  Men vi går ikke akkurat å skryter over fredagstacoen. 

Vi alle husker vel den fæle hjemmebakte pizzaen som hadde sammen tykkelsen som en bolle, der vi hadde en gørre av kjøttdeig, tomatpure, løk, paprika og oppå dette hadde vi et tykt lag med smakløs ost. Jeg tror neppe vi hadde spist dette i dag, men det var jo faktisk noe av det beste vi kunne tenke oss. I dag hadde vel vi sagt at det så ut som en bolle med spy på. Nei, hvis vi skal ha pizza i dag, lager vi selvsagt bunden løvtynn, med rene produkter på toppen. 

Når vi spiser indisk i dag, spiser vi ikke ferdigmat, men derimot godtar vi indiske krydderblandinger. Men vi vil lage mesteparten fra bunnen. Ferdigmat er selvsagt bannlyst.

Indiskmat er faktisk på veg ut, og inn kommer mat fra det afrikanske horn og fra Midtøsten. Jeg tror at vi om noen år vil vi alle være kjent med de gode smakene fra det afrikanske horn.   Så jeg tror at vi kommer snart til å få kjøpt mat fra det afrikanske hornet i butikkene i Norge. Det er klart vi vel fornorske maten, med at vi vil for eksempel bruke svinekjøtt. Svinekjøtt er kjøtt som befolkningen, også den kristne befolkningen, fra det afrikanske horn ikke spiser.

Selv om maten er eksotisk tror jeg ikke at all mat har muligheter til å bli trendmat. Jeg tror for eksempel ikke at islandskmat vil ha noe muligheter for å bli noe trend i Norge. 

De norske mattradisjonene vil nok vi ikke glemme, spesielt tror jeg at det norske grovbrødet, vil bli mer og mer trendmat. Personlig vil jeg aldri slutte å spise den norske bløtkaken. Samtidig vil nok mye av den norske salte fetematen være det vi spiser, når vi virkelig skal kose oss.

Jeg tror det bare er noe tull at ikke mat er like påvirket av trend som alt annet er noe tull. Det er valgene som former våre liv, og vi velger den maten vi spiser, ut fra den vi ønsker å være.