lørdag 6. april 2013

Den snille lille pike sin forbannelse


Noe av det som gjør meg mest forbanna her i verden er de som latterliggjør utdanning, og viser det med å få gode jobber, men samtidig gir de arbeidsgiver skylla viss det går helt på tryne. De kan slenge ut med påstander, og tilfeldighetene gjør at de har rett.  Disse menneskene innrømmer sjelden at det er noe de ikke vet. Det verste er når de framstår som fagpersoner. Spørsmålet er selvsagt hva er en fagperson? Kan en kalle seg for fagperson med noe bakgrunn i faget, for eksempel et par år på videregående skole.

Noen av oss er usikre å om vi kan  noe, selv etter flere års høgere utdanning. Vi finner hele tiden hull i vår kunnskap som vi prøver å tette igjen med mer utdanning.  Vi vil gjerne at verden skal kunne forstå at vi kan noe, men selvsagt er det uendelig mye en ikke kan.

Det er noen mennesker en treffer, som har solid akademisk bakgrunn,  en kan merke at disse menneskene  har mye kunnskap. Samtidig er det ofte disse som kan innrømme at de ikke vet, og de kan innrømme at de mangler kunnskap. Ofte stiller de spørsmål som er vanskelige å besvare, men disse menneskene for en til å reflektere. Resultatet av denne reflekteringen er at en plutselig forstår, og en vet hva som er sannheten.   Dette er noe av den kunnskapen Peavy i sin veildningteori. . Peavy definerte formålet med sin psykodynamiske veiledning som:
”Vejledning giver en person mulighed for at undersøke betydningerne i hans eller hennes nuværende liv og på den måde komme i gang med å finne nye veje”                                                          (Peavy 2005:111)
Sannheten er vel en av de verdiene som Henrik Ibsen sto for i hele hans forfatterskap, frihet og sannhet. Det kanskje det som provoserer meg mest med de som framstår som mer kunnskapsrike enn det de i virkeligheten er, det er bløffen som provoserer meg. Samtidig strider det veldig i mot mine personlige verdier, jeg setter ærlighet og åpenhet som noen av mine personlige kjerneverdier.  

Så nå er det bare til å finne fram studiebøkene igjen, og prøve å tette igjen  noen av de svarte hullene, det er vel det som er oss snille lille pike sin forbannelse.