tirsdag 15. mai 2012

Vi ere en nasjon vi med


Nå skal vi snart ut på gatene igjen å gå i tog. Denne gangen er det for å makere at vi er en fri nasjon. I mange land har de militære som viser seg fram  på nasjonaldagen, men i Norge viser vi fram vårt kjæreste kjære denne dagen, nemlig barna.  

Det var en nobelprisvinner som mottok en diplom som  av en  tegnet av en kjent norsk kunster, da han mottok diplomet tenkte  han typisk Norge å la barnehagebarn tegne diplomet. Denne historien sier ikke bare noe om diplomet, men det sier litt om det inntrykket verden har om vår lille nasjon.  

På 17 mai tar vi på oss våre nasjonalklær, og vi viser alle hvem vi er, hvor vi og våre familier kommer fra. Vi viser stolt fram disse klærne som sier mye om vår bakgrunn. Vi nordmenn liker også meget godt når vi ser andre nasjoner sine nasjonaldrakter i 17 maitoget, da føler vi oss inkluderende og flere kulturelle.

Men vi må huske på at Norge alltid har vært et flerkulturelt land, som for eksempel  består av oss nordmenn, oss kvener og samene. Men det er klart  at vi har også fått flere nye nordmenn, fra andre nasjoner,  som har funnet seg  godt til rette i dette samfunnet. Vi alle tilhører denne lille nasjonen som ligger langt nord i Europa. Vi bør alle kunne vise hvem vi er på selveste nasjonaldagen.

For noen år siden ble samiskbarn nektet å bruke sitt samiskeflagg  i 17 maitoget i Norges største samiskekommune, dette var nok ikke i Wergeland sin ånd. Henrik  Wergeland som blant annet kjempet for at jøder skulle ha adgang til kongerike Norge.

Nei, la oss komme oss ut i gatene, og vise hele verden at vi er kjærlighetslandet oppe i nord, mens vi synger:

Vi ere en nasjon vi med

 Vi ere en nasjon vi med,
 vi små en alen lange,
 et fedreland vi frydes ved,
 og vi, vi ere mange.
 Vårt hjerte vet, vårt øye ser
 hvor godt og vakkert Norge er,
 vår tunge kan en sang blant fler
 av Norges æres-sange.

 Mer grønt er gresset ingensteds,
 mer fullt av blomster vevet
 enn i det land hvor jeg tilfreds
 med far og mor har levet.
 Jeg vil det elske til min død,
 ei bytte det hvor jeg er fødd,
 om man et paradis meg bød
 av palmer oversvevet.