lørdag 26. august 2017

Få naturvern inn i debattenDa jeg var lita lekte vi fritt ute i naturen, vi lekte i skjærgården og vi var ute i båt. En vinter flyttet vi mer eller mindre inn i et naust, og der laget vi mat hele vinteren. Selvsagt tente vi bål, da vi laget kakao og hermetikkmat. Hermetikkmat oppvarmet på bål var det beste vi visste om. Dette var vårt hemmelige liv, og foreldrene våre visste selvsagt ingenting om dette. 

Vi brukte naturen som vår lekeplass, og vi kjente nesten alle krinker og kroker i skogen. Vi lærte å bevege oss lydløst i skogen. Vi kunne bygge hytter, og jeg er sikker på at alle oss barna kan den dag i dag overlever alene i naturen i et par uker. Den kunnskapen vi opparbeidet oss, gjorde oss til overlevere. Vi så det som selvfølgelighet, vi så ingen verdier i naturen, den var bare der  og høg sannsynligvis ville den være der for bestandig. For oss var dette et sted med myrer og lyng, og det var nesten umulig å gå på turer der uten å bli våte, men vi brydde om ikke noe om hvis vi ble våte og kalde. 

Livet forandret seg, og kjøpesenteret i nærheten av oss ble større og større. Selvsagt lærte vi oss fort å reke på senteret.  Vi elsket dette kjøpesenter tilværelsen. 

En skulle ha trodd at vi kom til å bli mennesker som elsket naturen, dessverre ble det ikke slik. Det er vår generasjon vi som elsket kjøpesentrene og det urbane, som bygger ut all av vår natur. Vi ser ikke verdien i naturen, bortsett vi vi kan lage fine gå veier der, som gjør det behagelig å gå. Dette kan jeg også forstå, fordi det er ikke gøy å gå i myrer, og steder som det er nesten umulig å komme seg fram, men denne naturen har sin verdi i seg selv. 

I valgkampen nå blir det snakket en del miljøvern, men jeg savner at vi snakker om naturvernet. Det at vi må kunne se verdien i naturen i seg selv. En trenger ikke å til rette legge natur for at barn skal kunne leke, og sosialisere seg til å bli voksene mennesker. Barn vet å benytte seg av naturen slik den den er. Nei, jeg savner virkelig en god debatt om naturvern kontra hvordan en skal kunne benytte nærnaturen, på en best mulig måte. Slik at mine barnebarn, oldebarn og tippoldebarn kan leke fritt i naturen, og lære seg å overneve uten alt for mye overlevelse utstyr.