søndag 1. februar 2015

Ingenting er for hellig å tulle og tøyse med:Da jeg var liten var verden svart/hvit. Muslimene var for eksempel noen som bodde i landene langt vekke.  Alle de som bodde i landene lang vekke var hedninger, så sant de ikke hadde blitt omvent av noen rett troende nordiske misjonærer.  Alle i disse landene var hendinger fordi de ikke hadde blitt fortalt om Jesus.

Våre naboer i øst var også hendinger, men det var fordi de var kommunister.  Kommunister var vel på den tiden verdensverste mennesker, og derfor ble det viktig for rett troende nordmenn, å smugle bibler inn til disse hedningene.  

I min barndom ble for eksempel Hedningssamfunnet tauet inn av politiet da de spilte gateteater, men mye tull og tøys om Gud og kristendommen.  Da Tramteateret hadde forestillingen ” Det går alltid et korstog”  ble vi som skulle se forestillingen møtt med mennesker som skulle fortelle oss hvor syndig denne forestillingen var. I denne forestillingen var det kristenfolket som fikk gjennomgå ikke Gud eller Jesus.

Nå derimot er det blitt viktig å kringkaste alle spydighetene en kan om ulike religioner, og det verste er at jeg ler godt av alle spydigheter. Spydighetene blir gjort i ytringsfrihetens tegn, og   ytringsfriheten har blitt vår nye religion. Men vi skal ikke glemme at disse spydighetene har såre andre mennesker.

Noen ganger tenker jeg at Kjell Aukrust hadde vel rett da han uttalte: ” Vår Herre er sikkert en ålreit kar, men bakkemannskapet hans er ikke mye å skryte av”.  Det er nemlig dette bakkemannskapet som ikke har noe humor og tar seg selv grav alvorlig, og det er disse som ødelegger for oppsluttingen rundt det religiøse livet.

Personlig tror jeg at Gud skapte meg i sitt blide, slik at han har noen å le og gråte med i hverdagen. Hvis han bare hadde skapt grav alvorlige mennesker hadde jo det blitt ganske kjeldelig der oppe uten slik som meg.  

Nei, la oss  ha det gøy, uten å bli så utrolig fornermet. Faktisk er de fornærmete mer komiske, enn komikerne, men la oss gjøre det med forstand slik vi ikke sårer andre.  All god humor inneholder nemlig mye visdom og klokskap.  Narren kan si det ingen andre kan si, men for å ha denne tillatelsen må en trå varsomt, og med visdom.  Ingenting er for hellig å tulle og tøyse med, så lenge en gjør det med varsomhet og klokskap